De pinksterbruidjes dansen in Borne

Bron: Tc Tubantia 18 mei 2015

Dankzij Borne staan Pinksterbruidjes nu officieel op de lijst ‘immaterieel cultureel erfgoed’ van de Unesco.
Zondagmiddag werd in woonzorgcentrum ’t Dijkhuis het certificaat hiervoor ondertekend.

Pinksterbruidjes ‘springlevend’

De Pinksterbruidjes zijn een eeuwenoude traditie in het oosten van het land. „Vroeger was het een feest om de huwbare jonge meisjes te koppelen aan de jongens”, vertelt George Hudepohl van de Folkloregroep Borne. “In het voorjaar dosten de meisjes zich mooi uit, dansten rond, en de jongens kwamen kijken. Het had natuurlijk ook te maken met de winter die voorbij was, het vieren van de zon die terug was en het afsmeken van een mooie zomer, voor een goede oogst. Zo is het ontstaan.”

 

Bron: TC tubantia

Folkloregroep Borne

Maar de Pinksterbruidjes zijn inmiddels uit de meeste dorpen en steden in het oosten verdwenen. Borne is één van de weinige plaatsen waar de traditie springlevend wordt gehouden. Dat is te danken aan de inspanningen van de Folkloregroep Borne en Scoutinggroep St. Stephanus Martina, die elk jaar de meisjes oproepen, de dansjes instuderen en voor de bloemversieringen zorgen.

Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed

En dat is ook precies wat er nodig is om op die prestigieuze erfgoedlijst te komen. Zondagmiddag reikte Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (NCVIE) het certificaat uit aan de Folkloregroep. „Kenmerk van immaterieel erfgoed is dat het niet door professionals of officiële instanties wordt beschermd, maar door de mensen zèlf. Het komt pas in aanmerking voor de lijst als het een traditie is die door de bevolking zelf levend wordt gehouden.”

Klik op de foto voor het complete artikel.

(bron TC Tubantia)