Palm palm Pasen

Palmpasen (ook wel Palmzondag genoemd) is de zondag voor Pasen en is het begin van de zg. Goede Week. Palmpasen is de dag waarop we denken aan Jezus die op een ezeltje Jeruzalem binnen reed en werd binnengehaald door een juichende menigte die met palmtakken zwaaide en “Hosanna” riep.

Traditie

Een van de tradities met Palmpasen is dat kinderen op deze palmzondagmorgen rondlopen met een palmpaasstok: een met palm of buxus versierde stok in de vorm van een kruis, waaraan vruchten, slingers, en verschillende snoepjes hangen. Bovenop kraait een haantje van brood.

  • Het palmtakje staat symbool voor de intocht in Jeruzalem;
  • Het brood van het haantje staat symbool voor het breken en verdelen  van het brood bij het laatste avondmaal door Jezus;
  • De haan staat symbool voor de haan die één keer kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende;
  • Het kruis staat symbool voor het kruis waaraan Jezus stierf;
  • De eieren zijn een teken van nieuw leven.

Liedjes die gezongen worden

Palm-palm poasken
Loat de koekoek roasken
Loat de kievit zingen
Dan kriejt wiej lekk’re dingen.

En:

Ei koerei – ei koerei
Now nog eenen zöndag
Dan krieg wiej ’n ei
Eén ei is gin ei
Twee is ’n half ei
Dree ei is ’n Poasei.

Meelopen

Alle Bornse kinderen nodigen wij hierbij uit om in deze vrolijke optocht mee te lopen.
De optocht vertrekt om ongeveer 11:45 uur vanaf de St. Stephanuskerk aan de Stationsstraat. Voorafgaand aan de optocht is er om 11:00 uur een Palmviering voor de kinderen in deze kerk. De Scoutinggroep St. Stephanus Martina loopt in de optocht voorop met de grote versierde Palmpasen, gevolgd door de Bornse Harmonie. Daarna komen kinderen met hun eigengemaakte Palmpasen. Dan volgt de DMBE, de Drum- en Marchingband uit Enschede, waarna de rest van de kinderen met hun Palmpasen kan aansluiten.

Route

Nieuwe Kerkstraat, De Bleek, Ziekenhuisstraat, Grotestraat, Bekenhorst, De Schoener, ‘t Dijkhuis. Hier is tevens het einde van de optocht. Aan het eind van de optocht krijgen de kinderen een versnapering aangeboden.

Hoe maak ik een palmpasenstok?

Een goede Palmpasen wordt gemaakt van een niet te lange stok, met schuin omhoog stekende takken. Versieren kan met groen (palm of buxus), haantje van brood, sinaasappel, gekleurde papieren linten en verder aangeregen vijgen, rozijnen, koekjes, eitjes en/of ongepelde pinda’s. Er moet op gelet worden dat de palmpasen niet te zwaar wordt, omdat het uiteindelijk een kinderoptocht is.